Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

ORIVEDEN MIESLAULAJAT 50 v

Mieskuorolaulua Orivedellä jo 137 v

 

Oriveden Mieslaulajien juuret ovat kaukana jo 137 vuoden takana. Säilyneiden tietojen mukaan ensimmäinen mieskuoro perustettiin paikkakunnallemme vuonna 1878.  Olemme tutkineet hieman historiaa ja todenneet, että tuo kuoro todellakin lauloi neliäänisesti. Voimme siis historiaa pahemmin loukkaamatta vetää katkeamattoman perinteen tähän päivään ja meidän kuoroomme.

Kuoromme varsinainen edeltäjän Oriveden Musiikkiyhdistyksen mieskuoron tarkkaa perustamisvuotta ei tunneta, mutta muistitiedon mukaan kuoro toimi säännöllisesti jo ainakin v. 1922 ja jatkoi toimintaansa syksyyn 1964. Kuoromme itsenäistyi 12.10.1964, jolloin perustettiin Oriveden Mieslaulajat ry.

Uudistetussa kuorossa jatkui aktiivinen ja nousujohteinen toiminta, eikä toiminnan laantumisella ole tälläkään hetkellä minkäänlaisia merkkejä. 50-vuotias kuoromme on aktiivinen, kuorouskollinen ja taitavasti monipuolinen laulajajoukkue, joka säännöllisesti kokoontuu Laulumajallemme maanantai-iltaisin lauluharjoituksiin yhtenäisenä ”kuorovelijoukkona”.

Kuoromme laulunjohtajina ovat toimineet dir.cant. Juho Mustonen 1964-69, mus.op. Jukka Kankainen 1970-75, dir.mus. Irri Mattila 1975-88 ja mus.op. Matti J. Rautio 1988 – 2015. Kuoromme on heidän johdollaan saavuttanut kuuluisuutta ja mainetta lukuisilla esiintymisillään sekä kotimaassa että ulkomaisilla konserttimatkoillamme. Tällä hetkellä kuoroamme johtaa Leena Mäkelä

Mieslaulajien ohjelmistossa on jatkuvasti mukana perinteistä mieskuoromusiikki mutta myös uudempaa ja aivan uuttakin mieskuoromateriaalia. 

Kuoromme on lähtenyt esittämään myös viihteellisempää ja samalla näyttämöllistä kuoromusiikin tuottamista laulunäytelmien muodossa.

Vuonna 1991 saivat kuoromme voimakaksikko laulunjohtaja Matti Rautio sovittajana sekä musiikkivastaavana ja varalaulunjohtaja Raimo Tonttila esitysten käsikirjoittajana ja pääosin laulujen valitsijana aikaan ensimmäisen kuoromme laulunäytelmän ja siitä saamamme positiivisen palautteen myötä olemme jatkaneet näytelmällistä sesittämistä. Esityksiämme ovat olleet:

Elämää juoksuhaudoissa -lauluja runoja ja kohtauksia sotavuosilta 1939-1944. Ensi-ilta oli 21.4.1991.

Kultainen nuoruus –lauluja, runoja ja kohtauksia tanssilavalla 1950-luvulla. Esityksessä olivat mukana myös Oriveden Naislaulajat. Ensi-ilta oli 20.4.1996.

Matkalla pohjoiseen – laulunäytelmä perustui Junnu Vainion laulu- ja sanoitustuotantoon. Laulunäytelmän teemana oli poikaluokan luokkakokous lähes 40 vuoden jälkeen. Ensi-ilta oli 11.5.2001.

Reppu ja reissumies – laulunäytelmän esitysmiljöönä oli Metsäradion lähetys. Esitys rakentui Reino Helismaan, Tapio Rautavaaran ja Toivo Kärjen tuotantojen pohjalta. Ensi-ilta oli 26.4.2008.

Juice – mehussa mukana oli juonnettu konsertti, missä ”Juice” Juhani Leskisen musiikki ja hänen runonsa tukevat toisiaan. Ensi-ilta oli 7.5.2011. Kaikkiaan näitä laulunäytelmiä on eri muodoissa ja jopa eri puolella maatamme esitetty toistaiseksi 59 kertaa. Näissä esityksissämme meitä ovat avustaneet erilaiset soittajakokoonpanot.

 

Oriveden Mieslaulajat

Raimo Tonttila